Menüü

Sisuturundus

Sisuturundus

TOP 5 | Puhkus Valgamaal laeb akud terveks aastaks

16:43 29.12.2022

Võimalused Valgamaal aktiivselt, seikluslikult, kulinaarselt ja kultuurselt puhata on inspireerivalt mitmekesised. Selle suve viis parimat viisi Valgamaal puhkamiseks väärivad katsetamist!

1. Lummav loodusturism

On üllatav, kui mitmekesine on Eestimaa loodus ja kui suures osas see vaid mõnesaja kilomeetri läbides muutub. Seega – kui sa pole käinud jalutamas keset Valgamaa kuplilist maastikku, ei saa sa ka kuidagi öelda, et oled Eestimaad näinud. Puhkus perega ja loodusturism on sõnad, mis sobivad suurepäraselt kokku! Ning kui värske õhk, matkamine, meeliköitvad loodusvaated ja parasjagu privaatsust on just see, mida sinu pere ühelt õnnestunud suvepuhkuselt ootab, siis tasubki Valgamaa loodusradadega tutvuma tõtata.

Iseseisvaks looduse avastamiseks on väga sobilikud näiteks Karula rahvuspargi matkarajad, mis keerlevad ümber 60 järve. Jah, neid siravaid veesilmasid on tõesti just nii palju!

Alustuseks võib proovida Ähijärve õpperada, mis tutvustab kunagisi teid, taaselustades heinamaatee, Ähijärve kallasraja, jalgraja, aga ka metsatee ja hobusetee.

Mõnus on Valgamaal ka teisi erineva pikkusega matkaradasid mõõta. Näiteks Otepää looduspargis Pühajärve ääres kulgev Murrumetsa matkarada (3,5 km) ja looduskaunis parkmetsas käänduvad Tõrva terviserajad (11,1 km) pakuvad perele tõeliselt kauni jalutamiselamuse. Ja kui on soov loodusturismi raames ka pisut matkateenuseid kasutades romantikat kogeda, on meeldejäävaks elamuseks päikeseloojangul algav valguspaadimatk Koorküla Valgjärvel Mulgimaal. Valgjärv on legendidest tulvil ja põneva ajalooga koht – järve põhjas on puidust linnuse varemed.

Kui soovid pere või sõpradega veelgi Lõuna-Eesti järvesid ja jõgesid avastada, võta ühendust loodusturism.ee professionaalse meeskonnaga ja seiklus saabki alguse.

2. Seikluslik meelelahutus

On nii palju võimalusi mitmekesiselt vabas õhus liikuda, näiteks võtta ette suvine kanuumatk Õhne jõel Mulgimaal. Veidi sporti ja paar veepiiska põsel võib olla just see, mis suve kõige meeldivama ettevõtmisena meelde jääb. Päris uus kogemus võib olla tõukeratastega Pühajärve matkaradadel sooja suveõhu paitusel sõitmine. Tasub proovimist!

Kui valid iga kell aktiivse puhuse, võta koos tegusate kaaslastega otsejoones suund Otepää poole. Põhjuseid selleks on mitmeid ja enamasti on need sportliku iseloomuga.

Ülipõnev on Otepää Seikluspark, mille pikad ja kõrged õhusõidud üle ajaloolise Linnamäe oru on muljetavaldavate pikkustega: 300 ja 350 meetrit. Linnamäel asuvad 12.–13. sajandist pärit ordulinnuse varemed, kust avaneb tõeliselt meeliköitev vaade.

Väike Munamägi pole ainult talvine meelelahutuskoht. Keskus ja tooltõstuk on suveperioodil avatud nii jalgsimatkajatele kui ka ratturitele. Munaka Bike & Hike võib olla just see, mida sinu teismelised selle suve tippelamuseks peavad.

Kääriku Spordikeskus on paik, kus saab ette võtta mitmekülgseid tegevusi kergejõustikust pallimängude ja Kekkose sauna külastamiseni, suvist Kekkose matkarada saab läbida ka jalgrattaga.

3. Inspireerivad naudingud

Armastad ökoturismi ja lummavaid elamusi? Siis tasub üles otsida maailma kõige põhjapoolsem terrassidel asuv viinamägi. Muidugi leiad selle maaliliste Otepää kuplite vahelt!

Murimäe veinikelder on üks omamoodi paik. Pererahvas jagab lahkelt oma kogemusi veini valmistamisest ja ehedaid veinielamusi maapealses paradiisis. Pärast kohalike veinide degusteerimist võib kasutada ka sealset majutust ja jääda ööseks – ärgates saab nautida kaunist vaadet Lõuna-Eesti kuppelmaastikule.

Võimalus rännata ajas tagasi on Otepää kandis täiesti võimalik. Ajareis toimub aastatesse 1845–1938, mil leidsid aset tolle aja inimese jaoks uskumatud muudatused – leiutati auto, elekter, telefon, lennuk ja veel palju muudki. Tollaseid tingimusi saab katsetada Sangaste mõisa ringtalli elamuskeskuses.

Lihtsalt niisama olemist on kõige parem nautida Tõrva Veemõnulas, mis on kõige uuem sauna- ja basseinikompleks Eestis. Kui aktiivseteks tegevusteks pärast veel jaksu üle jääb, siis lähedal paiknevad ka terviserajad ja discgolf’i park.

Luksuslike naudingute otsijatele pakub elamuse aristokraatlik Wagenkülli Lossispaa juugendstiilis Taagepera lossis. Wagenküll on kiirustamata puhkuse mõtteviis: eriline lossispaa, lõõgastavad hooldused ja à la carte-restoran.

4. Haaravad suvesündmused

Sel suvel viib ajastufestival Retrobest 1.–2. juulil taas kõik Pühajärve äärde, kus astuvad üles juba paarkümmend aastat tagasi maailma hititabeleid vallutanud staarid. Nii välis- kui ka kodumaised.

Eestimaa väikelinnad on aasta-aastalt üha kaunimaks muutumas, üks erilisemaid on pisike, ilus ja kodune Tõrva. Ning miks mitte avastada Tõrvat 20.–24. juulil, kui on toimumas valgusinstallatsioonideküllased Tõrva Tule-Päevad. Kontsertide ja messidega rikastatud üritus pakub imetlemiseks looduses mänglevat valgust ja muusikat – mets muutub selleks üheks maagiliseks ööks elavaks.

Kotussõ „Uma üülaat” on üks erilisemaid kauplemispaiku, kuhu 23. juuli suveööl miljonite siravate valgustäppide kutsel minna.

Mustjõe jalamil kohtuvad tulede rüüs ja lõhnavas männimetsas käsitöömeistrid, metsakohvikud ja öökontsert.

Valgas toimub 19. ja 20. augustil üks ainulaadsemaid rahvusvahelisi militaarajaloo üritusi Valga militaarajaloo festival, mis on iga-aastane suurüritus, kus saavad kokku sõjaajaloo klubide liikmed erinevatest riikidest.

5. Baltikumi kõige-kõige

Meile eestlastele ju meeldib, kui milleski naabritest sutsuke eespool oleme või kui meil on midagi, mis on kohe kõige-kõige. Need on kaks erilist kohta Valgamaal, mis tasub suve jooksul kindlasti üle vaadata:

Tehvandi Spordikeskus on kaasaegne kauni looduse keskel paiknev aktiivse puhkuse paradiis, kus on nii maastikurattarada, discgolf’i park kui ka K-90 suushüppetorn. 34 meetri kõrgusel asuv Tehvandi vaateplatvorm on ühtlasi Baltikumi kõrgeim!

Kõige omanäolisem muuseum ja teemapark on Valga sõjamuuseum-teemapark, mille eesmärk on pakkuda kaitsetahte arendamisega seotud teadmisi ning militaarses stiilis vabaajategevusi. Näiteks militaarset puhkust.

Ka Balti riikide kõige kõrgem vettehüppetorn on just Valgamaal. Tõrvas asuva Vanamõisa järve hüppetorni kõrgus on ligi 11 meetrit. Ekstreemset meelelahutust pakkuv järv on populaarne suvituskoht nii kohalike kui ka kaugemalt tulnute seas.

Terve artikkel leitav Delfi "Reisijuht"

Tegevuste elluviimist toetab meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevus „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“ projekt nr 2014-2020.5.04.19-0389 „Ettevõtlusaktiivsuse kasv Valgamaal“.

 

Tagasi