Menüü

Blogi

Tilk Tõrva muudab ka pipratera magusaks

Kui laulusalm räägib suhkrutükist, mis muudab pipratera magusaks või vanasõna teab öelda, et tilk tõrva võib rikkuda meepoti, siis Tõrvas asuva kohviku Tilk Tõrva kohta võib öelda, et see on just see tilk tõrva, mis muudab iga pipratera magusaks.

 

Fotod: Elin-Saskia Silm

 

Kohvik Tilk Tõrva on omapärase looga koht. Põlised tõrvakad teavad kohvikumaja kui endist Tõrva KEKi garaazhi, kus hiljem on tegutsenud erinevad ettevõtted alates automüügikauplusest kuni ööklubini. Hoone ise kuulub aga Avo Tammele, kes peab 1500 ha suurust suurtalu, kuid on lisaks tegelenud ka muu ettevõtlusega. Pärast viimase rentniku lahkumist oli õhus küsimus, mida tühjaks jäänud ruumidega teha. Kuna pereema Karin Mölderi arvates polnud toona Tõrvas kohvikut, kus saaks ka hilisemal õhtutunnil istuda ja hoone asus otse Tõrva sissesõidutee ääres, oli otsus kohviku Tilk Tõrva kasuks sündinud.

Nüüdseks on Tilk Tõrva tegutsenud peaaegu kaks aastat ja kohviku perenaine Karin, kes peab perefirmas finantsjuhi ametit, ei kahetse tehtud otsust.

“Otsustasime kohe, et teeme kõige-kõige kohviku, pakume väga head kööki ning linna parimat kohvi ja ma arvan, et meil on see õnnestunud,” ütles perenaine.

Kohvist rääkides: see on tõesti suurepärane ning võib vaid nõustuda portaalis Puhka Eestis äratoodud reklaamlausega, et kohvikus Tilk Tõrva saavad maitsetilgad naudingumereks. Kohvi kvaliteedi eest seisavad kohviku head väljaõppinud baristad ning vana kooli käppkohvimasin. Muide, millal teile valmistati kohvikus kohvi nö käpaga? Seda ei tule enam palju ette, sest kohvikud on läinud paljuski üle täisautomaatsetele kohvimasinatele, mis teevad samuti kvaliteetset kohvi, kuid mis ei suuda kunagi võistelda väljaõppinud barista valmistatud kohviga.

Väikelinnadele omaselt kulgeb ka Tõrvas aeg rahulikumalt, mistõttu baristadel on aega aurava kohvitassi alla panna ka väikene mõttetera. Ka see ei ole tänapäeva kiires elurütmis väga enesestmõistetav.

“Need kohvitassi alused, kuhu oleme käsitsi head mõtteterad kirjutanud, on väga populaarsed ja meil on kliente, kes neid täitsa koguvad, sest inimestele meeldib taoline isiklik lähenemine,” lisas kohviku perenaine.

Iga kohviku ja restorani süda on vaieldamatult köök ja köögi perenaine on loomulikult peakokk, kes on välja töötanud nii kohviku a la carte menüü kui ka igapäevased päevapakkumised.

Peakokk Cätlin Külma sõnul lähtub ta menüü ülesehituselt lihtsatest põhimõtetest: toit peab olema lihtne ja ilus, sest inimesed söövad teadupärast silmadega ning portsjon peab olema korralik - et pärast praadi ei peaks suurema isuga mehed mõtlema, kust lähedalt veel burksi saaks.

Sellega on peakokk tabanud naelapea pihta, sest kui lõunaaeg kätte jõuab, täitub kohvik kiiresti klientidega. Kindlasti mängib siin oma osa ka hind, sest kuigi kohvik ei tee päevapakkumiste osas kvaliteedi suhtes mingit hinnaalandust, tuleb päevaprae eest loovutada kõigest 3.50 eurot.

Kohviku klientide lemmikud on suur ja krõbe Tilga šnitsel, samuti erinevad soojad salatid. Kohalik hitt on ka sibularõngad, mida valmistatakse kohapeal ning millest kliendid on
absoluutses vaimustes.

Einestamise lõppu võiks aga valida brüleekreemi, mis on valminud perenaise enda retsepti järgi ning mida kiidavad nii Karini pereliikmed kui ka kohviku külastajad.

Hubane kohvik

Kohviku perenaise sõnul on nad teinud kõik selleks, et kohviku külastajatel oleks võimalikult mõnus olla - siin on laste jaoks suur mängunurk ja kuna kohviku lauad on kahel korrusel, saavad suuremad seltskonnad endale broneerida terve ülakorruse.

Tilk Tõrva on sobilik ka ärikohtumiste läbiviimiseks ning seda võimalust kasutavad piirkonna ettevõtjad agaralt.

Lõpetuseks veel üks huvitav detail. Kuna perepoeg Maiko sõidab Eestis Lada Classic ja Superkrossi sarjas rallit, kaunistavad tema võistlusautot Tilk Tõrva logod. Pereisa Avo sõnul paelub see alati nii kaasvõistlejate kui ka rallikülastajate pilku, mistõttu uuritakse pidevalt,
millega on tegemist.

Kuna poeg sõidab rallit Lätis Lada RX sarjas ja ka kohviku klientide hulgas on palju lätlasi, töötab see ralliauto ka eduka rahvusvahelise turunduskanalina ja seega on Tilk Tõrva tõenäoliselt üks väheseid Eesti kohvikuid, kes reklaamib ennast rallimasinal.