Valga „Valge maja“ ehk Valga gümnaasiumi kõrval asuvas juugendstiilis majas tegutseb restoran Lilli, mis pakub oma külalistele klassikalist prantsuse kööki ning mõnusat ajahüpet möödunud sajandi 20-30ndatesse aastatesse.
Fotod: Elin-Saskia Silm
1930ndatel ehitatud majal on põnev ajalugu – algselt ehitati maja hambaarsti erapraksiseks ning pärast sõda olid selles väärikas hoones korterid. Hiljem kolisid elanikud välja, maja läks müüki ning alates 2007. aastast tegutseb majas restoran Lilli.
Restorani perenaise Maarika Küti sõnul tehti hoones põhjalik remont ning kuna sooviti olla ajastutruu, tegi sisekujunduse akvarellikunstnik ja sisekujundaja Ruudi Treu, kes on teinud ka Valga muuseumi sisekujunduse.
Restorani sisekujundus ongi kantud möödunud sajandi 20-30ndate aastate stiilist, mistõttu istudes näiteks restorani teise korruse saalis, on kerge unustada, et akna taga on 21. sajand. Seda enam, et restorani nimi on saanud inspiratsiooni Valgas Kesk tänaval enne II ilmasõda tegutsenud restoranist Lilly.
Restoran Lilli köök on inspireeritud Prantsusmaast, mis tähendab, et kuigi tegemist on prantsuse köögiga, kätkeb see endas ka eestimaised maitseid. Restoran teeb juba kaheksa aastat koostööd Eesti ühe tunnustatuima tippkoka Rudolf Visnapuuga, kes on praegu Pärnus asuva restorani NOOT peakokk ning kes koostab restorani menüü.
„Meil on Rudolf Visnapuuga väga hea koostöö ja ta mitte ainult ei koosta meile menüüd, vaid ka Lilli kokad käivad tema juures menüüd arendamas,“ lisas restorani perenaine.
Restorani näol on tegemist pereäriga, kus lisaks Maarikale löövad kaasa ka abikaasa ja lapsed ning Maarika sõnul on restoran tänu pere toele just selline nagu ta on.
Valga inimesed on restorani juba ammu omaks võtnud ning kohalike inimeste seas on restoran väga populaarne. Suvel lisanduvad kohalikele ka turistid ning restorani suur trump on mõnus õueala, kus saab suveõhtutel toitu nautida ja kus jätkub tegevust ka väikestele lastele.
Kuigi sügistalvel on õueala suletud, suudab restoran kahel korrusel teenindada ka suuremaid gruppe ja kuna väärikale hoonele omaselt on ruumid restoranis liigendatud, võimaldab see külastajatele ka suuremat privaatsust.
Restorani tööpõld on lai. Kuigi Lilli on klassikaline à la carte restoran, on seal ka päevapakkumised, mis on sedavõrd populaarsed, et alati ei taha kliendid lõuna ajal restorani mahtudagi. Kuid sellest pole midagi – restoranist saab toitu kaasa ka tellida. Lisaks pakutakse cateringi-teenuseid ning peo- ja peielaudu. Samuti korraldatakse restoranis ärikohtumisi, laste sünnipäevi ja palju muud.
Perenaine Maarika Kütt tõi näitena loo, kuidas nad pidid ootamatult korraldama peielaua. Selgus, et söögikoht, kuhu peielised pidid minema kadunukest mälestama, oli midagi segi ajanud ja nii seisidki peielised kinnise ukse tagas. Kuna oli kiirelt vaja leida koht, kus pidada peielaud, siis soovitas kirikuõpetaja minna Lilli restorani. Nii sündiski ja peied said ilusti peetud.
Lilli restoran on avatud iga päev ning restorani tegemiste kohta saab rohkem infot kodulehelt www.lilli.ee või Facebookis